Versnellingsbak revisie, foto en video

Op de tekening hierboven zie je wat ik soms het grootste wonder uit de automobielgeschiedenis noem. Nummer 19 is de prise as. Die schuift in de koppelingsplaat. Dan loopt hij dwars door het differentieel en de holle hoofdas. Uiteindelijk zit hij vast in de hoogste versnelling aan het einde van de bak. De as is niet dikker dan een sigaar en brengt toch 90 pk over en in geval van een 1.6HF wedstrijdwagen zelfs 161 pk. 

De versnellingsbakken van Fulvia en Flavia zijn vrijwel identiek. Ze zijn gemaakt voor het eeuwige leven. Na zo'n 50 jaar en enkele honderdduizenden kilometers kunnen zij meestal toch wel een goede onderhoudbeurt gebruiken. Je kunt het zelfs een revisie noemen.

Als een woesteling er mee heeft gereden kan er best wat slijtage zitten op de synchromesh ringen. Als er te lang is gereden met dezelfde olie, die 50 jaar geleden lang niet zo goed was als de huidige synthetische versnellingsbakolieën met nanotechnologie is het vooral goed schoonmaken. Overal zit zwarte aanslag. Roet. De tanden van kroonwiel en pignon schuiven langs elkaar af. Dat is het enige punt in de bak waar serieus warmte ontwikkeld wordt en dat is dan ook zoveel dat olie verbrandt. Goed schoonmaken. Keerringen vervangen. De koperen busjes. Alles opmeten en controleren. Synthetische olie er in. (Wij gebruiken Millers CRX75W90NT). Gaan met de banaan. Als wij er klaar mee zijn, is er geen auto te vinden met een bak die lekkerder schakelt dan de Fulvia of Flavia bak.


Test van een van de selectorvorken.

De schakelvork zorgt er voor dat je tussen twee versnellingen kunt schakelen. In de 4 bak is dat tussen 1 en 2 en tussen 3 en 4. Voor de achteruit is er een apart hefboompje. De 5 versnellingenbak heeft 3 schakelvorken. Tussen achteruit en 1, tussen 2 en 3 en tussen 4 en 5.


Controle van de kogellagers.

In de bak zitten kogellagers, naaldlagers en glijlagers. De kogellagers zijn van het merk RIV (later overgenomen door SKF), SKF of FAG. Drie van die lagers hebben een flens. Dat zijn speciale lagers. Ze zijn duur en waren moeilijk te vinden. Tegenwoordig is het wat makkelijker. De vraag is dan is het Chinese namaak (wil je beslist niet), NOS (New Old Stock ofwel oude productie die nog op de plank ligt) of is het nieuwe productie van SKF of FAG.  Ik geef de voorkeur aan origineel. Dus of het lager laten zitten (mits goed) of vervangen door NOS.


Controle van de speling op de busjes van het schakelasje (ik noem het vaak de klepel).

Het klepeltje is verbonden met de pook. Via bronzen busjes gaat het klepeltje aan de bovenkant van de bak naar binnen. Het buitenste busje is het snelst slijtende onderdeel van de bak. Als er speling op zit gooit de bak er naar boven toe olie uit. Bij de 2e serie bakken is het klepeltje dikker. De druk op de busjes is dus minder en de slijtage ook. Bovendien zit er een O-ring in het bovenste busje. Dat helpt ook goed tegen lekkage. Maar ook de 2e serie bak komt een keer aan de beurt voor nieuwe busjes.


Flavia versnellingsbak.