Bayram Savas. Tovenaar met staal.

Op de leeftijd dat jij en ik (Huib) nog Hamertje Tik speelden was Bayram al aan het plaatwerken. Intussen kan hij het.

Alle lastechnieken zijn in huis, puntlassen, autogeen, MIG, TIG. Dat wat nodig is. Ook de gereedschappen om plaat te vormen zoals Engels wiel en wals hebben we.

Als Bayram klaar is kun je niet zien dat er aan de auto gelast is. Er hoeft ook niet geplamuurd te worden. Spuitplamuur volstaat. 

Voor de Celette richtbank hebben we vaste hulpstukken gemaakt voor de Fulvia coupé en het subframe.. Ook om aanrijdschade te herstellen hebben we de werkuigen. 

We staan er elke weer van te kijken hoe krom en scheluw de Fulvia coupé kan zijn en helemaal de Fulvia Zagato. Ik vermoed dat te lang doorrijden met rotte dorpels een hoofdoorzaak is. We maken alles weer zoals het moet zijn.

Hier een paar foto's van een coupé. Er zitten meer dan 300 plaatwerk- en lasuren in.

Zoals je kunt zien was de auto al eerder "gerestaureerd". Dat hebben we allemaal opnieuw kunnen doen. Ik zal eens kijken of ik een slide show module kan installeren om meer foto's te laten zien.. Veel foto's plaatsen op een gewone Drupal pagina betekent vechten met het systeem. Dat doe ik niet (meer). We krijgen al genoeg Fulvia's en Flavia's binnen die "verbeterd" zijn.  Het lijkt wel of de Derde Wereldoorlog is uitgebroken zo heeft men in feite gevochten met het briljante originele ontwerp. Een paar uurtjes rijles zouden de wereld verbeterd hebben. 

Strak zetten doet Bayram met hamer en tas of met een vlammetje. Het hamertje mag niet zwaarder zijn dan 240 gram anders houd je het niet een dag vol. Toch zie ik ons Bayram wel eens rond lopen als Napoleon. Een arm in de blouse gestoken. Dan masseer ik zijn schouder en kan hij weer verder. Ik zal zijn hamertje een keer wegen. 

Er zijn mensen die het beeld hebben dat een grote woeste kerel met bloedoorlopen ogen en schuim op de lippen met een grote voorhamer hun auto staat af te rossen. Dat is een onjuist beeld. Ik ken geen lievere plaatwerker dan Bayram. Het hamertje is 240 gram. Jouw auto wordt met liefde en vakmanschap weer als nieuw gemaakt.